Com afecta en els aliments el canvi climàtic

Des de fa uns anys es parla que el canvi climàtic està afectant molts aspectes del medi ambient, però sabem quins són aquests canvis? Com afecta en els nostres aliments? A Can Pau Torrents ens importa conèixer com han evolucionat al llarg dels anys els productes que proporcionem als nostres clients i per aquest motiu hem volgut aprofundir en el tema.

Les últimes recerques a escala europea indiquen que els canvis de temperatura com l’escalfament i les precipitacions estan vinculades a la contaminació de vegetals i fruites. A més, condicions meteorològiques extremes (precipitacions contínues o sequera), acidificació del mar i canvis en els mitjans de transports afecta la vulnerabilitat dels aliments. De tot això es deriva un augment d’intoxicacions alimentàries, de plagues, un increment de bacteris i en conseqüència una pèrdua de producció d’aliments.

En relació als productes frescos com les hortalisses, tomàquets i fruites vermelles, existeixen unitats especialitzades que se centren en l’anàlisi de la seguretat alimentària en l’àmbit químic i microbiològic dins Europa. Amb això, simulen espais per protegir a aquests productes del canvi climàtic tenint en consideració tots els factors esmentats anteriorment.

Una altra conseqüència important del canvi climàtic és la maduració precoç o tardana d’algunes fruites, ja que asseguren la seva supervivència. Exemples d’això són els alvocats, taronges i mandarines, que s’ha retardat la maduració entre mes i mes i mig, a més d’un canvi clar de sabor i textura d’algunes fruites.

Finalment, pel que fa a les hortalisses és important destacar que són les més afectades pel canvi climàtic. S’han incrementat plagues, àcars i cucs. Per aquesta raó s’ha augmentat l’ús de químics perquè s’està perdent molta producció per culpa d’aquests canvis.

Amb tot això ja coneixem una mica més les implicacions del canvi climàtic en el nostre sector, us recordem que estem a la vostra disposició, sempre escollint els millors productes. Podeu consultar la nostra carta per conèixer els nostres plats. Us esperem!

Roser i Montse Babot
Restaurant Masia Can Pau Torrents
Sant Joan Despí, 28 de novembre de 2016