Curiositats de les faves

Comencem en aquesta època de l’any a gaudir de les faves, un producte peculiar, motiu de moltes històries i llegendes. Aquestes lleguminoses estan presents en la nostra alimentació des de l’aparició de l’agricultura. Pel que sembla, tenen el seu origen en l’Àsia Menor i el Nord de l’Àfrica i és un dels cultius més antics del món. Existeixen testimoniatges de la seva domesticació en el període Neolític – 6.000 anys a. de C. Ja eren conegudes pels antics egipcis, grecs i romans, que les consumien seques, en gra verd i amb beina. Al llarg de la història han estat considerades com a aliment funerari. Els egipcis pensaven que eren impures a causa de la creença que amagaven les ànimes de persones difuntes i els romans no les menjaven ni esmentaven en els dies dedicats a Júpiter.

A l’especies europees de les faves es van afegir les autòctones del continent americà, tenint dades de la seva existència encara amb temps més antics que a Europa. En l’Edat Mitjana només les consumien les classes baixes i per l’alimentació animal. Més tard es va arribar a pastar amb farina de fava per l’escassetat de les collites de blat, ordi i sègol. Alguns els atribuïen que provocava esterilitat i que eren afrodisíaques. Els àrabs van promoure el seu cultiu i durant el període renaixentista eren considerades una sofisticació com a acompanyament de la carn en els plats.

L’origen d’amagar una fava en el torell de Reis com a auguri de fortuna pel qui la trobi, ve de l’època de les festes romanes on se li lliurava una fava al “Rei de la Festa”. Actualment a Itàlia, es consumeixen dolços en forma de fava en el dia dels difunts.

A  Catalunya les faves es cuinen des de temps antics i es tenen dades del segle XIV i la recepta “a la catalana” es remunta a meitat del segle XIX. Avui en dia és un dels plats típics catalans més preuats i consumits durant la temporada de la collita que comença, depenent del clima, ja a primers de febrer i pot finalitzar ben entrat l’estiu.

Roser i Montse Babot
Sant Joan Despí, 7 de febrer de 2014