Dijous gras o llarder a Can Pau Torrents

Sembla que encara no hem sortit de les festes de Nadal que ja estem pensant a gaudir d’una de les festes catalanes més populars des de fa molts anys; dijous gras o dijous llarder. Ens encanta aquest dia, ja que ens reunim tots com una família, units per la cultura i la tradició catalana.

Tradicionalment el dijous gras o llarder és el dijous anterior al diumenge de carnestoltes, on s’inicia en moltes poblacions les tradicions d’aquestes festes i també ens avisa que només queda una setmana pel dimecres de Cendra (que ens anunciarà la Quaresma, per tant, que falten 40 dies per a la Setmana Santa).

És tradició prendre la botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres de semblants com la blanca o la negra. La tan famosa botifarra d’ou es degusta sola, amb pa, formant part d’entrepans, o fins i tot en forma de truita ‘redundant’- ous i botifarra d’ ous -. La botifarra d’ou és una variant de la ‘botifarra blanca’ o ‘cuita’, o ‘de perol’, feta amb carn magra (espatlla), tallons o daus de cansalada, a vegades cap i altres parts ‘no nobles’ amb la inclusió d’ous frescos, en quantitats variables segons la casa o la comarca. Una fórmula corrent fa servir 8 ous per 1 kg de pasta. S’ amaneix amb sal i pebre negre.

També és costum prendre truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.

Antigament, durant el període de carnaval, era gairebé obligatori atipar-se per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma. Per tant, la gent menjava molta carn i aliments amb greix que estaven prohibits per aquesta època. El primer dia per atipar-se, per tant, era el Dijous gras.

A més, cal destacar que l’origen d’aquest dia es vincula a la vida de pagès. En aquells temps, l’estructura social es fonamentava en la comunitat, que sortia en grup al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes tot menjant coca de llardons i botifarra d’ou per berenar. Encara avui, el vestigi més visible d’aquesta tradició són els infants de les escoles que acostumen a anar al camp a celebrar el dijous llarder.

Evidentment hem de pensar que a cada comarca o zona celebren d’una manera diferent aquest dia i amb una gran diversitat d’aliments i celebracions.

Per últim, a Can Pau Torrents volem convidar-vos a gaudir d’aquesta fantàstica festa amb nosaltres i us deixem amb una tradicional cançó popular de dijous llarder:

“El dijous llarder
botifarra, botifarra
el dijous llarder
botifarra menjaré”

Ens veiem a la Masia el Dijous Gras!

 

Roser i Montse Babot

Masia Restaurant Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 21 de gener de 2016