El nostre oli d’oliva

En la nostra cultura sempre ha estat present l’oli, d’oliva. Són als països riberencs del Mediterrani a on s’obté el 98 % de la producció mundial. Es coneix el seu cultiu i consum ja al segle V a.C a Síria, Líban, Egipte i més tard a Grècia, Itàlia, arribant a la península ibèrica per mitjà dels fenicis. També s’utilitzava per a fins cosmètics.

Avui dia en la nostra cuina és imprescindible la presència de l’oli d’oliva. Aporta aroma, suavitza els aliments, és bo per combatre el colesterol, prevé l’envelliment cel·lular i la formació de cèl·lules canceroses, rebaixa els nivells de glucèmia, endureix els ossos, entre molts altres beneficis.

La denominació de “oli extra verge” té com a principal característica que és fruit del primer premsatge de l’oliva i la seva obtenció ha de realitzar-se únicament per un procés mecànic i no pot sobrepassar els 0,8 graus d’acidesa.

A Catalunya la varietat d’oliva estrella és “l’arbequina” que deu el seu nom a la població d’Arbeca, a Lleida. Les denominacions d’orígens més apreciades i amb major producció són Les Garrigues a Lleida i Siurana, Baix Ebre-Montsià i Oli de Terra Alta a Tarragona. El seu consum està molt estès i no es concep un bon “pa amb tomàquet” sense el corresponent oli d’oliva. A Turquia es practica un tipus de lluita lliure en la qual els contendents s’empastifen del preuat producte.

En aquests dies, l’oli està present als mitjans de comunicació i en les converses del sector de la restauració. L’adequació a partir de l’1 de març a la normativa europea, exigirà que tots els establiments, hagin de servir l’oli en ampolles d’un sol ús i que per tant, hagin de desaparèixer els setrills que durant tants anys han acompanyat a les taules. Una mesura que sens dubte, incrementarà la qualitat del servei cap al client.

Restaurant Masia Can Pau Torrents, 1 de març de 2014