El rovelló

No pretenem fer cap tractat, ni descobrir res que no se sàpiga en relació al nostre bolet per excel·lència, el rovelló.

El nom amb que se’l coneix prové de que quan es talla desprèn un líquid de color vinós, que podria semblar sang o òxid (rovell) i que en poc temps es torna de color verdós. Els bolets més joves tenen el barret convex, però a mesura que creix, s’aplana i acaba en forma d’embut. La seva dimensió varia entre 4 i 16 cm. La seva carn es densa i compacta, amb una olor suau i un gust dolç.

En català té diferents denominacions, rovelló, esclata-sang (a les Illes), pebràs, pinenc, etc.

Ho podem trobar en pinedes i boscos dins la franja de la mediterrània, durant la tardor, entre el període de meitat de setembre fins a finals de novembre.

Molt apreciat gastronòmicament, es pot cuinar a la brasa, a la paella, guisat o com a complement de la carn. La diferent valoració respecte a la qualitat culinària es fonamenta en que el seu sabor varia en funció del terreny on creixi.

Sovint s’anomena rovelló a un altre bolet del mateix gènere, el pinetell, també molt apreciat a la cuina.  Hi ha una dita que diu, “Pinetells i rovellons, s’amaguen pels racons” Alhora a vegades també es diu pinetell al rovelló.  Ambdós són, sens dubte, els bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya. La gran diferencia entre els dos, és que el rovelló és més ataronjat, desprèn un líquid vermellós  i és me gustós (només necessita sal i oli per cuinar-lo).

Degut a la força demanda a Catalunya de bolets, la comercialització del rovelló no sempre té una procedència catalana. Indrets con els Alps francesos i suissos i països de l’est com Romania, entre uns altres, són gran exportadors de rovellons.

És època de rovellons. Veniu a tastar-los. No us deixarà indiferents!

Roser i Montse Babot

Restaurant Masia Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 21 de setembre de 2014