La nostra tonyina

A Can Pau Torrents pensem que els nostres productes, els de casa nostra, a vegades són els grans desconeguts pel que fa a les seves excel·lències, propietats i beneficis.

Un d’ells és la tonyina que tenim al Mediterrani, unes de les zones pesqueres més fructíferes del món. S’ha pescat des de l’antiguitat per al consum humà.

A Catalunya en l’època medieval i moderna, la majoria de pescadors catalans anaven a pescar tonyines amb ormeigs modestos, l’ús dels quals es podia fàcilment compaginar amb altres tècniques de pesca i tasques rurals.

El cos adult de la tonyina, a partir dels 5 anys al Mediterrani, fan de 2 a 2,5 m de llarg i pesen de 225 a 250 kg. Les edats varien de 20 a 50 anys i madura a una edat relativament avançada.  És ara en aquesta època (juny i juliol) quan la tonyina fa la posta.

La tonyina es consumeix fresca o en conserva. La seva carn és ferma, agradable al paladar i nutritiva. Conté olis omega-3 molt importants per a una nutrició equilibrada. Al nostre país es menja fresca de moltes maneres i la més popular és la “tonyina amb samfaina”.

Hi ha una varietat molt preuada i de qualitat superior a Catalunya que és la bluefinn pescada  amb palangre i amb l’art d’encerclament. Té una carn molt vermella i compacta. A taula, gaudeix d’una fama merescuda per la seva versatilitat i per la seva enorme qualitat. Es pot menjar a la planxa o al forn, però donada la seva categoria és la més buscada per preparar plats en cru com el carpaccio, el sushi, el sashimi i el tataki.

Nosaltres a Can Pau Torrents tenim a la nostra carta en diferents plats, la tonyina, sempre de màxima qualitat per gaudir del plaer del seu consum.

 

Roser i Montse Torrents

Masia Restaurant Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 16 de juny de 2015