Quaresma: bacallà i bunyols

Arriba la Setmana Santa i amb això,  tot un conjunt d’hàbits i tradicions que fa que aquests dies tinguin un aire diferent i estiguin plens d’espiritualitat.

La quaresma és el període de quaranta dies abans de Pasqua i que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua.

El bacallà és el peix que més s’associa a la Quaresma, ja que tot i que no és un peix mediterrani, ja que es pesca en aigües fredes,  la facilitat per salar-lo i assecar-lo i el preu el van convertir en un peix molt popular i, per tant, molt present en el receptari català. Cal tenir en compte que temps enrere no hi havia neveres i la conservació dels aliments era molt important.  Per això, com que se salava, es conservava molt de temps. Això i el fet que l’Església, en període de Quaresma, prohibís menjar carn, el va convertir en un plat propi d’aquestes dates. De fet, és un dels elements, juntament amb la verdura, que duu la Vella Quaresma a la mà.

Encara ara podem sentir la dita “tallar el bacallà”, que té l’origen en els antics monestirs. En temps de Quaresma, el prior era qui feia les racions de bacallà i les podia fer de la mida que volgués.  Per això, quan algú té autoritat o poder de decisió es diu que “talla el bacallà”. També es diu “sec o seca com un bacallà” per referir-se al fet que una persona és molt prima.

Hi ha moltes maneres de fer el bacallà: a la llauna, amb samfaina, amb mel, amb all, amb panses i pinyons…També es pot menjar cru (esqueixada) o fer-ne croquetes o bunyols.

A  més dels bunyols de bacallà, també es mengen bunyols de Quaresma, uns bunyols dolços que actualment es poden comprar els dimecres i els divendres a les pastisseries. Sembla que tenen l’origen en els monestirs de l’Empordà i, segurament, es feien per endolcir el dejuni i ajudar a passar-lo més bé. A diferència d’altres dolços tradicionals, els bunyols són austers, perquè la Quaresma és temps d’evitar excessos. Sembla que bunyol ve de ‘bony’ i per això, quan una cosa no surt bé, diem que “és un bunyol”.

Ara és temps de Quaresma, temps de bacallà i temps de bunyols, a Can Pau Torrents els tenim i podeu venir a tastar-los i gaudir-los.

Roser i Montse Babot

Masia Restaurant Can Pau Torrents

Sant Joan Despí, 11 de febrer de 2015

Nota: Informació facilitada pel CNL d’Osona